O Nama

Sapere aude.

Pitanja i odgovori

Red Srebrnog Zmaja je prva zagrebačka udruga koja se bavi oživljavanjem srednjovijekovne povijesti, kulture i očuvanjem starih običaja, vjerovanja i zanata. Osnovana 2002. godine, Udruga oživljava povijesno razdoblje od 1380. do 1415. godine. Danas, nakon 20 godina svog postojanja, jedna je od većih i poznatijih udruga za oživljenu povijest u Hrvatskoj.

Članom ili članicom može postati svaka osoba s navršenih 18 godina. Član ili članica po učlanjenju dobiva status redovnog člana/članice.

Obaveze članova/članica su: plaćanje godišnje članarine i redovito sudjelovanje u aktivnostima udruge koje obuhvaćaju sudjelovanje na turnirima oživljene povijesti, udružnim treninzima, radionicama itd.

Članovima/članicama koji su stekli posebne zasluge moguće je dati i titulu počasnog člana/članice Udruge.

Vodstvo Udruge službeno čine predsjednik (Veliki meštar) i dopredsjednik (Kaštelan).

Red Srebrnog Zmaja sudjeluje na većini događanja oživljene srednjovjekovne povijesti u Hrvatskoj, ali i izvan njenih granica (viteški turniri, renesansni festivali, srednjovjekovni sajmovi itd.).

Udruga posjeduje vlastiti srednjovjekovni tabor s mnoštvom vojne opreme, ukrasnih predmeta i srednjovjekovnog namještaja. Članovi Udruge uvježbani su u demonstracijama viteških borbi i oživljavanja srednjovjekovnih bitki i načina ratovanja.

Red Srebrnog Zmaja bavi se i organizacijom drugih vrsta događanja, poput radionica za djecu i mlade po školama i u prirodi, demonstracijama srednjovjekovnih viteških dvoboja na svečanostima, sudjelovanjem u reklamama, glazbenim video spotovima, kazališnim predstavama, dokumentarcima i filmovima.

Unutar Udruge postoje sljedeće aktivnosti koje vode i organiziraju sami članovi:

Školu baratanja srednjovjekovnim oružjem – treninzi se odvijaju po dogovoru između članova, najčešće vikendom. Glavni dio treninga jest uvježbavanje srednjovjekovnih ratnih vještina po učenjima mnogih majstora srednjovjekovnih borilačkih vještina kao što su Johannes Lichtenauer, Hans Talhoffer, Joachim Meyer, Fiore dei Liberi, Paulus Hector Mair i drugi. Treninzi su većinom usredotočeni na uvježbavanje tehnika za dugi mač, mač i štit, mač i buckler, koplje, helebardu, bodeže, dugi luk i srednjovjekovno hrvanje.

Također, u školi se vježbaju i drugi oblici poput koreografiranih borbi za predstave, slobodnih borbi za bohurt turnire, te masovni oblici borbe za uprizorenja bitaka.

Radionica izrade srednjovjekovne odjeće i opreme – članove se potiče na učenje srednjovjekovnih zanata. Mnogi članovi su amaterski obrtnici poput kožara, krojača, stolara, kovača i slično ili se time bave profesionalno. Članovi su tako u prilici ili naručiti od njih dijelove svoje opreme ili zajedno s njima učiti kako ih napraviti, od odjeće, oružja, oklopa do različitih sitnica.

Radionica izrade verižnog oklopa - članovi zakivanjem metalnih prstenova (tzv. veriga) izrađuju različite komade verižnog oklopa, kao što su pisan, aventail, hauberk itd.

Oružarska radionica – održavanje, popravljanje i prilagođavanje udružnih oklopa, oružja i ostale opreme.

Proučavanje povijesne građe – članove se potiče da aktivno proučavaju i raspravljaju o povijesnoj literaturi i izvorima kao što su manuskripti, nadgrobni spomenici (tzv. effigy), grbovnici itd. u svrhu unaprijeđenja vlastitoga znanja i što vjerodostojnijeg prikaza srednjevijekovnog života i kulture.

Radionice se odvijaju na adresi Udruge - Ulica Braće Domany 1, 10000 Zagreb.

Srednjovjekovni plaćenički tabor – vojni tabor s pet autentičnih šatora, ognjištima, stalcima za oružje – helebarde, koplja, mačevi i sjekire, stalcima za oklope, ratnim bubnjem, zastavama Reda srebrnog zmaja, stolom i klupama i drugim srednjovjekovnim namještajem i opremom.

Demonstracija vojne opreme i prikaz ratnika srednjega vijeka – Članovi Reda Srebrnog Zmaja prikazuju i objašnjavaju imena, povijest i funkciju svakog dijela vojne opreme, od oklopa, oružja, odjeće do drugih komada standardne vojne i druge srednjovjekovne opreme.

Mala škola mačevanja - edukativna radionica namijenjena djeci svih uzrasta na kojoj se uče osnove baratanja mačem.

Pojedinačni dvoboji – ratnici se bore tipičnim srednjovjekovnim božjim sudom za dokazivanje pravice na svojoj strani iz različitih, katkada i komičnih razloga. Bore se različito opremljeni i različitim oružjima, jednoručnim ili jednoiporučnim mačevima, štitovima, mlatovima… Uz njih su suci, zastavnici i štitonoše. Pobjednik biva u pravu.

Sudjelovanje u masovnim bitkama – naši ratnici sudjeluju u masovnim bitkama zajedno s drugim sudionicima srednjovjekovnog događanja kako bi oživjeli slavne trenutke hrvatske i europske povijesti.

Red Srebrnog Zmaja nudi i iznajmljivanje oklopa, oružja, ostale opreme kao i kostimirane specijaliste za razne prezentacije, filmove i predstave srednjovjekovne tematike.

Više informacija nalazi se u .pdf dokumentu "Katalog opreme Reda Srebrnog Zmaja"

Red Srebrnog Zmaja ime je današnje zagrebačke udruge za oživljenu srednjovjekovnu povijest i kulturu. Ona je u svojim počecima, oko 2002. godine, kakva je bila scena tada, većinom bila vezana uz hobije mladih studenata poput LARP-a (Live Action Role Play), RPG (Role Playing Game) igara, srednjovjekovnog fantasyja i slično. Nastala je s tim razlozima i kako bi podupirala izdavanje časopisa “Grifon”, tada prvog fantasy časopisa u regiji, a koji se kasnije razvio u časopis za oživljenu srednjovjekovnu povijest i kulturu.

Ime udruge nastalo je spontano prijedlozima tadašnje osnivačke skupštine kojoj je bila želja da Udruga ima formu viteškog reda. Udruga je u početku bila stalni gost konvencija poput Sferakona, Rikona, Istrakona i Esekona, te prvih događanja iz oživljene povijesti. Kako je u Hrvatskoj počela nicati scena oživljene povijesti i kako je takvih događanja počelo bivati sve više, tako je i Udruga počela sazrijevati i okretati se kulturno-turističkim aspektima oživljene povijesti, a sve više odmicati od fantastike.

Danas se Udruga bavi isključivo oživljavanjem srednjovijekovne europske povijesti u periodu od 1380. do 1415. godine s naglaskom na povijesnu autentičnost.

Udruga je nekoliko puta mijenjala svoj službeni grb. No kreator same temeljne koncepcije je zagrebački akademski slikar, ilustrator i restaurator, član i vitez, te u jednom od mandata i dopredsjednik/vojvoda Udruge, Milivoj Ćeran.

Štit grba sastoji se od crnih i crvenih polja na kojima stoji srebrni zmaj. Crvena boja (gules) stoji za snagu i ratničku čast, a crna (sable) za stalnost. Zmaj označava čuvara blaga, u našem slučaju, hrvatske povijesne i kulturne baštine. Srebrna boja (argent) označava iskrenost. U gornjem lijevom uglu nalazi se pero koje predstavlja pismenost, književnu i kulturnu ulogu Reda Srebrnog Zmaja (prvenstveno časopis “Grifon”), a u donjem desnom uglu nalazi se mač koji predstavlja borbeni aspekt Udruge u oživljavanju srednjovjekovnih  ratnih vještina. Iznad grba nalazi se viteška kaciga s krunom na kojoj stoji zlatni grifon. Grifon je također mitski zaštitnik blaga s jednakim značenjem kao i zmaj, a predstavlja i naš časopis i našu misiju očuvanja kulture i povijesti. Zlatna boja (or) označava velikodušnost. Grb je opleten crnim i crvenim lentama.

Udruga je prisutna na više-manje svim događanjima vezanim uz oživljavanje srednjovjekovne povijesti u Hrvatskoj. U početku su to sredinom dvijetisućitih bile razne konvencije poput SFeraKona, Istrakona, Rikona i Esekona. Zatim srednjovjekovni festivali, viteški turniri i sajmovi poput sljedećih: Seljačka buna u Stubici, Viteški tabor pod Velikim Taborom, Međunarodni viteški turnir u Sv. Heleni, Bitka kod Samobora, Dubovački dani u Karlovcu, Uskočki dani u Senju, Renesansni festival u Koprivnici, Srednjovjekovni sajam u Šibeniku, Renesansni festival u Dubrovniku, Dioklecijan Cup u Splitu, Dani kralja Arthura u Podstrani, Turnir kneginje Ružice u Orahovici, Turnir u Konjščini, Dani templara u Dugom Selu, Zvonimirovi dani u Kninu, Uskočki boj za Klis, Dani Templara u Vrani i mnogi drugi.

Udruga je uspješno sudjelovala u suorganizaciji Viteškog turnira Franje Tahija u Podsusedu 2010. i 2011. godine. Također je 2008. godine popratila programom Zagrebačku filharmoniju u KD “Vatroslav Lisinski” koja je izvodila glazbu iz popularne filmske trilogije “Gospodara prstenova”. Godine 2010. Udruga je sudjelovala i u izradi dokumentarca o povijesti grada Dubrovnika za dubrovački 5D Vision muzej. Sudjelovali smo i na mnogim VIP večerama i svečanim događajima poput premijere prve sezone serije “Game of Thrones”.

Red Srebrnog Zmaja sudjelova je niz godina na Živim slikama u Muzeju grada Zagreba, a od 2009. godine u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba od travnja do listopada u sklopu projekta “Zagrebački vremeplov” sudjelovao je u gornjogradskim patrolama subotom od 17 do 20 sati. Od 2010. godine sudjelovao je i u projektu “Tajne Griča”, vođenoj interaktivnoj predstavi – noćnom turističkom obilasku zagrebačkog Gornjeg grada.

Red Srebrnog Zmaja je i nekoliko puta sudjelovao na različitim događanjima humanitarnog karaktera poput koncerta za djecu leptire na Trgu francuske republike 2008. godine, dodjeli poklona za djecu iz obitelji sa slabim imovinskim statusom na Uskrs 2010. godine, te nekoliko puta u osnovnim i srednjim školama kao edukatori o hrvatskoj kulturnoj i povijesnoj srednjovjekovnoj baštini.

Udruga gostuje i nastupa na raznim prigodnim svečanostima, snimanjima dokumentaraca, ali i europskim viteškim turnirima. Članovi Reda srebrnog zmaja sudjelovali su i na velikom spektaklu “Battle of the Nations” koji se održao 2014. godine u Trogiru.

Top crosschevron-down