O nama

 

 

1. Tko smo mi i što su nam ciljevi?

Red srebrnog zmaja je prva zagrebačka udruga, osnovana 2002. godine – koja se bavi promicanjem viteštva, srednjovjekovnom oživljenom poviješću i kulturom, očuvanjem starih običaja i vjerovanja. Danas, nakon više od 10 godina svog postojanja, jedna je od najvećih i najpoznatijih udruga za oživljenu povijest u Hrvatskoj.  Srednjovjekovna oživljena povijest je na našoj razini hobi, ali i poluprofesionalna aktivnost u kojoj naši članovi aktivno provode svoje slobodno vrijeme.

2. Tko može postati članom i kakve su mu obveze? Postoji li unutarnja hijerarhija?

Članom može postati svaka osoba s navršenih 18 godina. Član ili članica po učlanjenju dobiva status redovni član/članica. Ako pokaže zanimanje za daljnjim radom u oživljenoj povijesti nakon nekog vremena i iskustva dobiva status štitonoše ili djeve pod patronatom/matronatom starijeg člana ili članice (viteza/kneginje). Nakon dužeg vremena i sudjelovanja u svim oblicima srednjovjekovne oživljene povijesti prolazi kroz razdoblje kušnje i tada na svečanoj ceremoniji biva izabran u rang viteza ili kneginje. Vitez i kneginja su najaktivniji članovi i glavni stupovi rada Udruge. Članovima koji su stekli posebne zasluge moguće je dati i titulu počasnog člana Udruge.

Vodstvo Udruge službeno čine predsjednik, dopredsjednik i tajnik koji u unutarnjoj hijerarhiji nose titule Velikog meštra, vojvode i kaštelana.

3. Koje su primarne aktivnosti Udruge?

Red srebrnog zmaja sudjeluje na većini događanja oživljene srednjovjekovne povijesti u Hrvatskoj, ali i izvan njenih granica (viteški turniri, renesansni festivali, srednjovjekovni sajmovi…). Posjeduje vlastiti srednjovjekovni logor s mnoštvom vojne opreme, bojnih naprava, ukrasnih predmeta i srednjovjekovnog namještaja. Udruga broji mnoštvo aktivnih članova, uvježbanih u demonstracijama viteških borbi i oživljavanja srednjovjekovnih bitki i načina ratovanja. Bavi se i organizacijom drugih vrsta događanja, poput teambuildinga, radionica za mlade po školama i u prirodi, počasnim stražama i demonstracijama srednjovjekovnih viteških dvoboja na svečanostima, sudjelovanjem u reklamama, glazbenim video spotovima, kazališnim predstavama, dokumentarcima i filmovima.

4. Postoje li radionice i sekcije unutar Udruge?

Unutar Udruge postoje i sljedeće aktivnosti koje vode i organiziraju sami članovi:

a) školu srednjovjekovnog mačevanja – treninzi se odvijaju po dogovoru između članova, najčešće vikendom. Glavni dio škole jest treniranje srednjovjekovnih i ranonovovjekovnih ratnih vještina po njemačkim školama majstora poput Johannesa Lichtenauera, Hansa Talhoffera, Joachima Meyera i drugih. Također u školi se vježbaju i drugi oblici poput koreografiranih borbi za predstave, slobodnih borbi za bohurt turnire, te masovni oblici borbe za uprizorenja bitaka.

b) radionica pancirnih verižnih oklopa i nakita – od mnogih navedenih aktivnosti kojima se bavimo, posebno bismo izdvojili i svoju radionicu srednjovjekovnih pancirnih košulja i oklopa. Srednjovjekovna pancirna košulja – chainmail ili verižnjača oklop je sastavljen od metalnih karika (veriga) kojemu je svrha spriječiti lakše ozljede (posjekotine) od oštrica  mačeva, sablja i sjekira te izbjeći infekciju rane. Sam put, od karika do oklopa, tehnikom se ne razlikuje od načina koji je korišten u srednjem vijeku. Svaka od desetak tisuća karika, koliko ih je potrebno za izradu chainmaila srednje veličine, ručno se otvara i zatvara kliještima, te se slažu u odgovarajući kroj. Krojevi se razlikuju po gustoći te po načinu vezanja, odnosno spajanja karika (postoje europski, japanski i perzijski vez). Oklopi proizašli iz naše radionice postali su zaštitni znak “Srebrnih Zmajeva” te su prepoznatljivi diljem Hrvatske, pa i šire. Uz oklope (verižnih kapa, suknji, prsluka, nogavica i sličnog…) u radionici se izrađuje i nakit te moderni odjevni predmeti (od istih materijala i istim tehnikama kao i srednjovjekovni oklopi).

c)  izrada srednjovjekovne odjeće i opreme – članove se potiče u učenju srednjovjekovnih zanata. Mnogi članovi su profesionalni obrtnici poput kožara, krojača, stolara, kovača, izrađivača nakita i slično ili se time bave iz hobija. Članovi su tako u prilici ili naručiti od njih dijelove svoje opreme ili zajedno s njima učiti kako ih napraviti, od odjeće, oružja, oklopa pa do različitih sitnica.

d) radionica srednjovjekovnih igara – članovi proučavaju i osmišljavaju te rade rekvizite za stare tradicionalne igre poput potezanja užeta, bacanja potkova, pješačke alke te drugih igara.

e) kreiranje i organizaciju edukativno- timskih igara, poput “Lova na Blago”

5. Što nudimo na srednjovjekovnom događanju?

a) VITEŠKI LOGOR – Vojni srednjovjekovni viteški logor s četiri autentična šatora, ognjištima, stalcima za oružje – helebarde, koplja, mačevi i sjekire, stalcima za oklope, ratnim bubnjem, zastavama Reda srebrnog zmaja, stolom i klupama i drugim srednjovjekovnim namještajem i opremom.

b) LUDUS DRACONUM – PREZENTACIJA VITEŠKOG ORUŽJA, OKLOPA I OPREME TE BORBI – Članovi Reda srebrnog zmaja prikazuju bojni viteški red te na živim vitezovima pokazuju i objašnjavaju imena, povijest i funkciju svakog dijela viteške opreme, od oklopa, oružja, odjeće do drugih komada standardne viteške i druge srednjovjekovne opreme. Zatim članovi prezentiraju viteške dvoboje. Sve se izvodi uz autentičnu srednjovjekovnu glazbu.

c) POJEDINAČNI VITEŠKI DVOBOJI – Vitezovi se bore tipičnim srednjovjekovnim božjim sudom za dokazivanje pravice na svojoj strani iz različitih, katkada i komičnih razloga. Bore se različito opremljeni i različitim oružjima, jednoručnim ili jednoiporučnim mačevima, štitovima, mlatovima… Uz njih su suci, zastavnici i štitonoše. Pobjednik biva u pravu.

d) VITEŠKI TURNIR ZA GOSPINU NAKLONOST – Lijepe gospe su kao i uvijek pomutnja među srčanim vitezovima. Mnoštvo njih se natječe u parovima za njihovu naklonost, pobjednik stiče naklonost i gospinu podvezicu. Uz njih su suci, zastavnici, štitonoše i bubnjar te naravno gospe.

e) SUDJELOVANJE U MASOVNIM BITKAMA – Naši vitezovi sudjeluju u masovnim bitkama zajedno s drugim sudionicima srednjovjekovnog događanja kako bi oživjeli slavne trenutke hrvatske povijesti.

f) BORBA PLAMENIM ORUŽJEM – Ponekad su dvoboji toliko usijani da i samo oružje gori! Borba plamtećim oružjem ostavlja bez daha!

g) ŠKOLA MAČEVANJA – Vješti vitezovi dobri su i učitelji. U skupinama podučavaju male i velike osnovama srednjovjekovnog mačevanja u polusatnim radionicama. Trenira se drvenim oružjem specijalno rađenim za viteške treninge!

h) POVLAČENJE UŽETA – Od kad postoji uže ljudi se natječu u snazi povlačeći ga timski. Od dvoje protiv dvoje, pa na više, sudionici povlače timski uže dok ne povuku protivnike na svoju stranu.

6. Može li se iznajmiti oklop kod nas?

Udruga uz navedene aktivnosti  nudi i iznajmljivanje oklopa, oružja kao i kostimirane statiste za razne prezentacije, filmove i predstave srednjovjekovne tematike.

7. O povijesti i imenu Udruge?

Red srebrnog zmaja ime je današnje zagrebačke udruge za oživljenu srednjovjekovnu povijest i kulturu. Ona je u svojim počecima, oko 2002. godine, kakva je bila scena tada, većinom bila vezana uz hobije mladih studenata poput LARP-a (Live Action Role Play), RPG (Role Playing Game) igara, srednjovjekovnog fantasyja i slično. Nastala je s tim razlozima i kako bi podupirala izdavanje časopisa “Grifon”, tada prvog fantasy časopisa u regiji, a danas i časopisa za oživljenu srednjovjekovnu povijest i kulturu. Ime udruge nastalo je spontano prijedlozima tadašnje osnivačke skupštine kojoj je bila želja da Udruga ima formu viteškog reda. Udruga je u početku bila stalni gost konvencija poput Sferakona, Rikona, Istrakona i Esekona, te prvih događanja iz oživljene povijesti. Kako je u Hrvatskoj počela nicati scena oživljene povijesti i kako je takvih događanja počelo bivati sve više, tako je i Udruga počela sazrijevati i okretati se kulturno-turističkim aspektima oživljene povijesti, a sve više odmicati od fantastike.

8. Značenje Udružnog grba?

Udruga je nekoliko puta mijenjala svoj službeni grb. No kreator same temeljne koncepcije je zagrebački akademski slikar, ilustrator i restaurator, član i vitez, te u jednom od mandata i dopredsjednik/vojvoda Udruge, Milivoj Ćeran. Štit grba sastoji se od crnih i crvenih polja na kojima stoji srebrni zmaj. Crvena boja (gules) stoji za snagu i ratničku čast, a crna (sable) za stalnost. Zmaj označava čuvara blaga, u našem slučaju, hrvatske povijesne i kulturne baštine. Srebrna boja (argent) označava iskrenost. U gornjem lijevom uglu nalazi se pero koje predstavlja pismenost, književnu i kulturnu ulogu Reda Srebrnog Zmaja (prvenstveno časopis “Grifon”), a u donjem desnom uglu nalazi se mač koji predstavlja borbeni aspekt Udruge u oživljavanju srednjovjekovnih i ranonovovjekovnih ratnih vještina. Iznad grba nalazi se viteška kaciga s krunom na kojoj stoji zlatni grifon. Grifon je također mitski zaštitnik blaga s jednakim značenjem kao i zmaj, a predstavlja i naš časopis i našu misiju očuvanja kulture i povijesti. Zlatna boja (or) označava velikodušnost. Grb je opleten crnim i crvenim lentama.

9. Razlika između srednjovjekovnog mačevanja i današnjeg mačevanja?

Ovisi što se podrazumijeva pod današnjim mačevanjem. Danas postoji mnogo disciplina i vještina došlih s Istoka koje koriste različita oružja s oštricama, od ninjutsua, aikida, iadoa, kung fua, kenda i drugih, kao i s druge strane sportsko olimpijsko mačevanje floretima, mačevima i sabljama specijalno napravljenim za sportska nadmetanja i kontrolirana elektronskim bodovanjem. Srednjovjekovno europsko mačevanje ponajviše slijedi jednu od dviju tradicija, njemačku ili talijansku. To su tradicije koje su zapisane mahom u 14. i 15. stoljeću, a koje se mogu naći u rukopisima brojnih europskih majstora mačevanja poput Lichtenauera, Tallhoffera, Meyera, Fiorea i drugih. Mi smo u Udruzi odabrali slijediti njemačku tradiciju mačevanja s obzirom da je ona vrlo izgledno bila raširena na našim prostorima sjeverne Hrvatske zbog njemačkih i ugarskih utjecaja, dok je u Dalmaciji bila raširenija talijanska tradicija. Mi treniramo jednoručnim i jednoiporučnim mačevima, štitovima i bodežima, te koreografiramo svoje borbe za prikaze bitaka i dvoboja. Također, praćeno međunarodnim razvitkom, treniramo i natjecateljsku borbu zvanu bohurt u kojoj se na bodove do pet bore dva oklopljena protivnika praćena sucima. Ono što je bitno za napomenuti jest da naše oružje i oprema nisu igračke, nego vrlo skupi i realni predmeti rađeni za pravu bojnu svrhu. Jedina razlika od naše i onodobne opreme jest ta što mi koristimo tupo oružje za borbu, osim za demonstracije sječenja. U svemu ostalome, naša se oprema ne razlikuje od one ratne višeg plemićkog staleža u srednjovjekovnoj središnjoj Europi.

10. Gdje se Udružne radionice odvijaju?

Udruga se konačno smjestila u prostoru koji se nalazi u Amruševoj 8.

11. Gdje smo sve bili dosad?

Udruga je prisutna na više-manje svim događanjima vezanim uz oživljavanje srednjovjekovne povijesti. U početku su to sredinom dvijetisućitih bile razne konvencije poput SFeraKona, Istrakona, Rikona i Esekona. Zatim srednjovjekovni festivali, viteški turniri i sajmovi poput sljedećih: Viteški turnir u Stubici, Viteški tabor pod Velikim Taborom, Međunarodni viteški turnir u Sv. Heleni, Bitka kod Samobora, Dubovački dani u Karlovcu, Uskočki dani u Senju, Renesansni festival u Koprivnici, Srednjovjekovni sajam u Šibeniku, Renesansni festival u Dubrovniku, Dioklecijan Cup u Splitu, Dani kralja Arthura u Podstrani, Turnir kneginje Ružice u Orahovici, Turnir u Konjščini, Dani templara u Dugom Selu, Zvonimirovi dani u Kninu, Uskočki boj za Klis, Dani Templara u Vrani i mnogi drugi.

Udruga je uspješno sudjelovala u suorganizaciji Viteškog turnira Franje Tahija u Podsusedu 2010. i 2011. godine. Također je 2008. godine popratila programom Zagrebačku filharmoniju u KD “Vatroslav Lisinski” koja je izvodila glazbu iz popularne filmske trilogije “Gospodara prstenova”. Godine 2010. Udruga sudjeluje i u izradi dokumentarca o povijesti grada Dubrovnika za dubrovački 5D Vision muzej. Sudjelovali smo i na mnogim VIP večerama i svečanim događajima poput premijere prve sezone  HBO-ve serije “Game of Thrones”.

Red srebrnog zmaja je niz godina sudjelovao na Živim slikama u Muzeju grada Zagreba, a od 2009. godine u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba od travnja do listopada u sklopu projekta “Zagrebački vremeplov” sudjeluje u gornjogradskim patrolama subotom od 17 do 20 h. Od 2010. godine sudjeluje i u projektu “Tajne Griča”, vođenoj interaktivnoj predstavi – noćnom turističkom obilasku zagrebačkog Gornjeg grada.

Red srebrnog zmaja je i nekoliko puta sudjelovao na različitim događanjima humanitarnog karaktera poput koncerta za djecu leptire na Trgu francuske republike 2008. godine, dodjeli poklona za djecu iz obitelji sa slabim imovinskim statusom na Uskrs 2010. godine, te nekoliko puta u osnovnim i srednjim školama kao edukatori o hrvatskoj kulturnoj i povijesnoj srednjovjekovnoj baštini.

Udruga gostuje i nastupa na raznim prigodnim svečanostima, snimanjima dokumentaraca, ali i europskim viteškim turnirima. Članovi Reda srebrnog zmaja sudjelovali su i na velikom spektaklu “Battle of the Nations” koji se održao 2014. godine u Trogiru.