Landeszeughaus (Štajerska oružarnica), 31.10. 2015.

Po završetku sezone viteških turnira i manifestacija , članovi Reda srebrnog zmaja odlučili su se zadnjeg dana u 10. mjesecu uputiti u jednu edukativnu pustolovinu. Put nas je odveo u Austriju, točnije u Graz gdje se i nalazi razlog našeg odlaska – muzej Landeszeughaus (engl. Styrian Armoury) sa najvećom povijesnom zbirkom oružja i oklopa.
Sama zgrada datira iz sredine 17. stoljeća, kada je služila kao oružarnica, opskrbljujući austrijsku federalnu državu Štajersku i njezinu vojsku. Od 15. do 18. stoljeća zemlja je bila u konstantnom sukobu sa Turcima, te je trebala veće spremište za čitavu opremu svojih trupa.
Sredinom 18. stoljeća kada se situacija primirila i zgrada polako počela gubiti svoju funkciju, carica Marija Terezija je objavila kako želi zatvoriti oružarnicu. Štajerska je odmah reagirala otvaranjem peticije protiv caričine odluke, koja je i bila uvažena. S vremenom, oružarnica je prerasla u neku vrstu muzeja, te postala sentimentalna vrijednost i svojevrstan spomenik štajerske baštine i dugom odolijevanju turskom carstvu.
Nekada je oružarnica brojala 185 000 dijelova opreme, dok ih je danas ostalo ”samo” 32 000. Čitav spektar oružja, dijelova oklopa, kaciga izloženi su na 4 kata, izgrađena od mreže tunela i labirinta koji povezuju različita stoljeća. Osim standardne opreme za vojsku, kolekcija također sadrži i opremu za viteške turnire, poput koplja, ceremonijskih ukrašenih oklopa za jahače i konje koje je tada nosilo isključivo samo visoko plemstvo na posebnim događanjima.
Donosimo vam dašak ugođaja iz te stare građevine u našoj galeriji fotografija.

Nema komentara :

Trenutno nema komentara.

Komentirajte

Morate biti prijavljeni kako biste mogli komentirati.