Red srebrnog zmaja na Milengradu

Članovi Reda srebrnog zmaja, sredinom lipnja, posjetili su Milengrad. Ova impozantna utvrda nalazi se na jugoistočnim obroncima Ivanščice. Milengrad (znan i pod imenima Milen vára, Mellengrad, Mellen aliter Zajezda ) se smjestio iznad naselja Grtovec (5 min vožnje od gradića Budinščine), na 430 m nadmorske visine. Do utvrde vodi označena i uređena planinarska staza, a za sam uspon trebat će vam dvadesetak minuta laganog hoda. Ne zna se tko je, niti kada točno sagradio Milengrad. Pretpostavlja se da je sagrađena u 13. stoljeću nakon provale Tatar. Prvi put se spominje 1309. kada je u vlasništvu obitelji grofova Cseszneky. Potom prelazi u ruke obitelji Herkffy de Zajezda, a kada ona izumire Milengrad postaje vlasništvom obitelji Patačić. Oni kreću graditi dvorac u obližnjem mjestu Zajezda, a utvrdu Milnegrad prepuštaju zubu vremena te se ona već od 1646. spominje kao “arx deruta”.

Utvrda je smještena na specifičnoj poziciji s koje je branila jedan od prilaza preko Ivanščice. Odvojena je sa svih strana od gorskog masiva, a duboka provalija s njezine sjevernoistočne strane iskopana je umjetnim putem. Preko nje se u zamak ulazilo pokretnim drvenim mostom. Milengrad je u tlocrtu nepravilnog četverokutnog oblika: dugačak je približno 35 m, a širok 29 m. Istočni dio utvrde štiti polukružni bastion promjera od približno 6 m, s dva velika topovska otvora, koja su vjerojatno nadograđena pokraj 15. ili početkom 16. stoljeća. O samoj povijesti utvrde ne zna se mnogo jer se u arhivima izuzev vlasnika te manjih sporova s gradom Varaždinom ne spominje gotovo ništa. Tvrđava je dugo stajala zapuštena i zaboravljena, no naporima dobrovoljaca okupljenih oko udruge Bratovština Milengrad, ruševina je očišćena i ponovno pristupačna za sve izletnike i ljubitelje srednjovjekovlja.

Članovi Udruge odlučili su iskoristiti stare zidine ove utvrde kao orginalne kulise za novi fotosession.  Autor fotografija je Petar Krajačić Vilović, a kako one izgledaju pogledajte u našoj galeriji slika.

Nema komentara :

Trenutno nema komentara.

Komentirajte

Morate biti prijavljeni kako biste mogli komentirati.