[Najave] Renesansni festival - Koprivnica - 1. - 4. rujna 2011.

Red srebrnog zmaja i ove će godine sudjelovati na velikom Renesansnom festivalu u Koprivnici, a koji se održava od 1. rujna u 17 sati, do 4. rujna 2011. u kasnim noćnim satima. Koprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, nijemi su i mistični svjedok davno minulog vremena. Kriju li oni neku zanimljivu tajnu, priču o nesretnoj ljubavi ili hrabrosti svojih branitelja, mogu li nam pokazati kako su stvarali, ratovali, slavili ili trgovali žitelji stare Koprivnice, predočit će Vam Renesansni festival.
Ova turističko-povijesna i edukativna manifestacija jedan je od najvećih spektakala "živih slika" iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima. Većina sadržaja bit će vezana uz 15. st., a naročito uz 16. st. kad su i nastale renesanse fortifikacije.
Renesansni festival okuplja oko 700 originalno kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva (Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Češke) a među kojima se mogu naći vitezovi, srednjovjekovni obrtnici, kuhari, krčmari, dame, kmetovi, zabavljači, gutači vatre i drugi. Manifestacija počinje u 11:00 sati u središtu grada od kuda kreće povorka vitezova prema mjestu odvijanja manifestacije – renesansnim bedemima na kojim već "žive" stotine kostimiranih sudionika. Ogroman prostor bedema prekriven je srednjovjekovnim šatorima, logorima, opsadnim spravama, kulama, a prizor zaista djeluje impozantno. Trajanje manifestacije je i duboko u noć, jer mnogi sudionici ostaju u svojim logorima, a naročito je impresivan noćni napad na grad koji je obasjan stotinama baklji, žaračima i eventualno mjesečinom.
Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjovjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to po izvornim receptima iz davno prohujalog vrememena s kraja Srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime.
Kao i nekad žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda te staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari
Dvodnevnu manifestaciju prošle je godine posjetilo 50-tak tisuća posjetitelja, a trend rasta je veći iz godine u godinu. Programi se zbivaju puna četiri dana i večeri uz konstantnu ponudu jela i pića.
Velika prednost je što je u neposrednoj blizini veliki prostor besplatnog parkinga, a sama lokacija manifestacije je gotovo u centru grada tako da se može razgledati i samo središte grada.

Program možete pogledati na http://www.koprivnicatourism.com/renesansni-festival2011-program.pdf

Dođite i posjetite nas u našem viteškom logoru pod koprivničkim bedemima!

Top crosschevron-down