[Najave] Renesansni festival u Koprivnici, 4. - 6. rujna 2010.

Koprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, nijemi su i mistični svjedok davno minulog vremena. Kriju li onineku zanimljivu tajnu, priču o nesretnoj ljubavi ili hrabrosti svojih branitelja, mogu li nam pokazati kako su stvarali, ratovali, slavili ili trgovali žitelji stare Koprivnice, nastojat će nam predočiti Renesansni festival.

Ova turističko - povijesna i edukativna manifestacija je najveći spektakl živih slika iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima.

Jela od kopriva vratit će nas u davno 13. st. kad se Koprivnica prvi put spominje, a sam događaj počinje uprizorenjem dolaska kralja Ludovika Anžuvinca 1356. g. i uručivanjem Povelje slobodnog kraljevskog grada Gradskom "socu" (gradonačelniku).

Davno 15. st. obilježit će Herman II. Celjski, vlasnik Kamengrada i Koprivnice u tom razdoblju. Ipak većina sadržaja bit će vezana uz 16. st. kada su i nastale renesansne fortifikacije.

Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjovjekovnih jela koja će spravljati na licu mjesta "Kraljevski kuhari" vrhunskog Podravkinog tima kao i Hotela Podravina i to po izvornim receptima iz davno prohujalog razdoblja, kad se nije još znalo za dosta namirnica (krumpir, paradajz, kukuruz, puretina i dr.), a posluživat će ih na način koji je bio uobičajen prije pola tisućljeća.

Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime. Kao i nekad žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda, staro hrvatsko piće medovina, koje će posluživati domaći medičari, te pivo PAN koje je nastavak višestoljetne tradicije pivarstva u Koprivnici.

Dođite i otkrijte nepoznat ili zaboravljen život koji pamte ostaci naših bedema iz doba mističnog i mračnog, ali i romantičnog, davno minulog vremena kraja Srednjeg vijeka.

Top crosschevron-down